nuxoe.com logo

Windows İpuçları / Kısayol Tuşları

 Thursday, April 1, 2021 Thursday, April 1, 2021 5958 5958 Kez Okundu Bilgisayar ve Windows Bilgisayar ve Windows

Bu yazımızda Windows işletim sistemini kullanırken gerek duyacağınız klavye kısayolları, regedit, ince ayarlar, eklentiler gibi konularda ufak komutlar hakkında bilgi vereceğiz.

Win Tuşu+ Shift + S tuşları ile normal print screen tuşu yaptığı görevin daha seçilebilir haline ulaşırsınız. İster tam ekran isterseniz seçimli alan ile seçim yaparak ekran alıntısı yapabilirsiniz. 

Normal kullanımda Print Screen ın ekranın fotografını çektiğini biliyoruz ama çekilen resmin yapıştırılması gerektiğinide unutmayalım. Ama Win + Print Screen (prt sc) ile çekilen ekran görüntüsü Resimler klasörünün içinde "Ekran Görüntüleri" klasörünün içerisine direkt resim olarak kaydediliyor. Yani sizin kaydetmenize gerek kalmıyor. 

Bir web sitenin tamamını ekran alıntısı yapmak isterseniz eğer ve Edge Kullanıyorsanız bu iş çok basit. Klavyeden Ctrl + Shift + S ile açılan ekrandan ya seçim yaparak yada tam ekran olarak alıntı yapabilirsiniz. 

Biren ekranda yanyana pencereler yerleştirmek için en kısa yöntem. Bir pencere aktif iken Win Tuşu + sol ok tuşunu seçip pencereyi ekranın  dikey olarak yarısı kadar küçültür ve sol tarafa yerleştiri. Diğer başka bir pencereyi de ekranın sağ tarafına yerleştirmek için Win Tuşu + sağ ok tuşu kullanılır. 

Bu komut ile Mouse (fare ) sağ tıklatıldığında Gönder bölümünde bulunan kısayolları silmeyi veya yeni simgeler eklemeyi göstereceğiz.
Yapmanız gereken ;
Başlat > Çalıştır > shell:sendto 
Bu komutu yazıp enter bastığınızda karşımıza gelen pencere Gönder de bulunan kısayolların penceresidir. Yapılması gereken gereksizleri silmek, istediklerinizi eklemek.

Başlangıç Klasörünü açan komutumuz
Başlat > Çalıştır > shell:startup

Eğer amacımız bir siteden yazı kopyalayamıyorsak, kopyalamanın en kısa yolu; istenilen siteyi İnternet Explorerdan açmak > F12 basmak> Devre Dışı Bırak Menüsüne tıklamak > Komut dosyasını seçmek. Artık istediğimiz yazıyı kopyalayabiliriz.

Eğer bir exe uygulamanızı VBS yada bat ile başlangıç klasörüne atmak istiyorsanız, aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz.

Dim FileName
sCurPath = CreateObject("Scripting.FileSystemObject").GetAbsolutePathName(".")
 FileName = "autorun"
 Set shortcut = CreateObject("WScript.Shell").CreateShortcut(CreateObject("WScript.Shell").SpecialFolders("Startup") & + "\" + FileName + ".lnk")
 shortcut.Description = "autorun"
 shortcut.TargetPath = sCurPath&"\autorun.exe"
 shortcut.Arguments = ""
 shortcut.Save
 
currentDirectory = left(WScript.ScriptFullName,(Len(WScript.ScriptFullName))-(len(WScript.ScriptName)))
 
Const OverwriteExisting = TRUE
Üstteki kodu not defterine yazıp, uzantısını vbs olarak kaydedin. Ayrıca kısayol oluşturulacak autorun.exe ile hazırlanan vbs dosyaları yanyanadır. 

Kablosuz sinyal gücünü görmek için
Komut istemine

netsh wlan show interface

signal bölümünde yüzdelik değer ile sinyal gücü görünmektedir.

Arkadaşlar biliyorsunuz hepimizin başına gelir. PC'nin şifresini kaybetmişizdir açılmıyordur. Admin şifresini de unutmuşuz. Ne yapmamız gerek Bilen var mı? Ben Söylim o zaman...

Önce PC'yi dos ortamında başlatın.
Ve komut satırından c:\Windows\system32\config\ dizinine geçin. Config klasörü içinde bulunan sam adlı dosyayı bulun ve silin. Hepsi bu kadar.

Genellikle en sık karşılaştığımız olaydır, masaüstünde bulunan simgelerin arkaplan rengi siyah- beyaz gibi renkler olması, bunun çözümünü bu aşağıda paylaşıyorum.

Active Desktop açılmış yani arkaplanda gösterilen bir resim var, arkaplanda gözükmediğinden sadece ikon yazılarında ortaya çıkıyor. Masaüstünde sağ tıklandığında açılan menüde özelliklere gir. Orada masaüstü sekmesinde "masaüstünü özelleştir"e gir, oradan da "web" sekmesine. Web sekmesi altında "web sayfaları" kısmında seçili olan herhangi bir şey varsa seçimleri kaldır hatta yan taraftan direk sil. Şimdi de düzelmezse bilgisayarını bir kez kapatıp açmayı dene, büyük ihtimalle düzelecektir.

Yada

Denetim.masası-sistem-gelişmiş-performans ayarları-masaüstü simge etiketlerinde bırakma gölgesi kullan.

Masa üstü "SAĞ TIK yapıyoruz. Yeni klasör oluşturuyorsunuz. Adını da
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} yapıyoruz. Tamam dediğimizde işlem bitiyor. Sistemle ilgili bir sürü ayara tek bir yerden ulaşıyorsunuz.
https://twitter.com/GaziemirBTR/status/1384221710858080256


 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler