Servo motorlar, açısal-doğrusal pozisyon, hız ve ivme kontrolünü hatasız bir şekilde yapan motorlardır. Servo motorlar, robot teknolojilerinde en çok kullanılan motor çeşididir. İlk olarak RC (Radio Control) uzaktan kumandalı model araçlarda kullanılmışlardır. Servolar, istenilen pozisyonu alması ve yeni bir komut gelmediği sürece bulunduğu pozisyonu değiştirmemesi amacıyla tasarlanmıştır.
Servo motorlar PWM piniyle çalışırlar. Kablonun üstündeki renge göre
turuncu-pwm girişi, kırmızı-(5v), kahverengi-GND pinleridir. Mblockta kullanırken
ayrıca uzantı yüklememize gerek yoktur. Bu devremizde potansiyometre ile değeri değiştikçe servo motorun
-90 ile +90 derece arasında dönmesini sağlayacağız. Servo motorumuz micro servo motor olduğu için 180 derece dönebilir.
Bu yüzden pwm okunan değeri / 180= 5,68 dir. Yuvarlarsak eğer 6 değerini kullanacağız.
Servo motorumuz 1 kg kadar yük kaldırabilir.
Şimdi aşağıdaki devremizi kurup, 3 farklı kod yazacağız. Bu kodlardan ilk 2 tanesinde potansiyometreyi hiç kullanmayacağız. 3. Kodumuzda potansiyometreyi kullanacağız. İsterseniz ilk 2 kod için sadece servo motorun bağlantısı yapın.
1. Yöntem
Birinci kodumuzda sadece kuklamızı kullanarak, bize bir sayı yazmamızı isteyecek, bu yazacağımız sayı 0-180 arasında olacak. Bu yazdığımız sayı kadar servo motorumuz dönecek.
2. Yöntem
İkinci kodumuzda ise servo motorumuz 0’dan 180’ kadar sürekli 5’er artarak hareket edecek, daha sonra 180’den 0’a kadar 5 azalarak servo motorun açısı değişecek.
3. Yöntem
Üçüncü kodumuz ise potansiyometreyi kullanarak, potansiyometrede okuduğu değer kadar servo motoru döndüreceğiz. Burada 6 ya bölme sebebimiz A0 da okuduğumuz değerin (1023) , servo motorun en fazla 180 derece dönmesinin bölümüyle bulduk.
PROJELER
3 tane servo motor ile robot kol, Ldr ile ışığı algılayıp açılan otopark kapısı. * Kumanda ile açılan kapı,Hareket sensörü (el değmeden ) açılan kapı. * El kirlenmesin diye mesafeye göre açılan çöp kutusu, * Sabah olunca Ldr ile tavuk kümesi kapısının açılması. *Servo motor bariyeri kaldırdığında display ile sayım yapması (otopark araç sayımı). * Servo motor bariyeri kaldırdığında display ile sayım yapması (otopark araç sayımı ve buton ile bariyeri açmak).
Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.
MESAJ KUTUSU