nuxoe.com logo

Mblock, FC-22-A MQ2 Gaz Sensörü ve PROJELER - 32

 Tuesday, February 18, 2020 Tuesday, February 18, 2020 1097 1097 Kez Okundu MBlock MBlock

Kullandığımız FC-22-A MQ2 Gaz Sensörü LPG, propan, bütan, metan, alkol, hidrojen ve sigara dumanını algılar. Bu yüzden en çok tercih edilen modeli MQ2 dir. Yapılarının içerisinde gazı algılamaya duyarlı bir tel, ısıtıcı eleman ve bir yük direnci bulunmaktadır. Isıtıcının etkisiyle ısınan metan gazı sensördeki telin üzerinden geçerek telin direncinin değişmesine etki eder. Sensörün üzerinde Analog giriş, dijital giriş, 5v girişi, ve GND toprak hattı girişi bulunur. Bilgi okumak için  Analog girişlerden birine bağlanırsa 0-1023 arasında bir değerler okunarak işlem yapılabilir. Eğer digital girişten data okunarak işlem yapılacaksa, sensörün gazı algılamadığı durumda “1”, gazı algıladığı durumda ise “0” olur, bu püf noktasına dikkat ederek kodlamayı yapmalıyız. Ayrıca eşik değerini değiştirmek için sensör üzerinde trimpot ile ayarını değiştirebiliriz.
Devremizde Anolog giriş olarak A0 yı kullandık ve devremize buzzerı 3.pinden taktık. Gazın belirlenen değerin üzerine çıktığında buzzerdan ses çıkmasını sağladık.

PROJELER

• Yangın ve gaz alarmı ( devremizde birer tane sıcaklık sensörü ve gaz sensörü olacak)
• Gaz alarmı ile havalandırmanın çalışması (DC Motor)
• LCD ekranda devre okunması, eşik değeri 20 yi geçince DC motor ile havalandırmanın çalışması ve buzzer ile uyarı yapılması

Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.


 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler