nuxoe.com logo

Mblock, 16x2 LCD Ekran Kullanımı ve PROJELER - 30

 Wednesday, February 12, 2020 Wednesday, February 12, 2020 1921 1921 Kez Okundu MBlock MBlock

LCD Ekran, Arduino projelerimizde yazılar yazdırmak için veya sensörlerden alınan değerleri ekranda yazdırmak için kullanılır. Arduino ile kullanabileceğimiz LCD Ekranlar 1,2,4 satır ile 8,16,20,24,32 ve 40 sütun şeklinde farklı çeşitlerde bulunmaktadır. Bunların arasında en çok tercih edilen bizimde uygulamalarımızda kullandığımız çeşit ise 2×16 yani 2 satır 16 sütunlu, 32 karakter yazdırabiliriz. LCD ekrandır. Ayrıca Lcd Ekranımızda I2C modülünü kullanıyoruz bunun sebebi, lcd ekranın 16 tane pin girişini I2C ile 4 taneye pin girişine çeviriyoruz, bu şekilde kullanmak çok pratik olmaktadır. Projelerimizde kiyorsa, 16×2 LCD bu iş için ucuz ve kolay bir yöntem olacaktır. LCD ekranı ve I2C modülünü ayrı ayrı alırsanız lehimlemeniz gerekmektedir.
I2C modülünde 4 tane pinin, ikisi güç için gerekli VCC ve GND pinleridir. Diğer iki bağlantı ise SDA ve SCL pinleridir. Bu pinlerde iletişim için kullanılır. Bağlantı olarak aşağıdaki adımlar izlenmelidir. VCC ile 5V  , GND ile GND, SDA ile SDA, SCL ile SCL olacak şekilde bağlanır.

Yukarıdaki örnek devremizi hazırladıktan sonra lcd kullanabilmek için I2C modülünü destekleyen bir lcd mblock kütüphanesine yüklememiz gerekiyor. LCD ekranı I2C modülünü kullanmak için, mblock programına uzantı yani kütüphane kurulması gerekmektedir. Bunu yapabilmek için Uzantılar menüsünden Uzantıları Yönet e tıklanır.
 
Açılan penceredeki arama alanına i2c yazılıp aranır ve resimde yeşil ile gösterilen eklenti indirilir ve LCD kullanılmaya başlanır. Yüklenen kütüphanenin yani uzantının kullanılabilir olabilmesi için Uzantılar menüsünden indirilen uzantıyı seçmemiz gerekmektedir. Artık bu seçim yaptıktan sonra mblock ta Robotlar dizisi altında kurulan uzantının kodları bulunmaktadır.
Şimdi bu kodları ve görevlerini inceleyelim.

Lcd Mblcok Kodları ve Görevleri


Bu kod 2 satır 16 karakter lcd ekran kullandığımızı mblock programına bildirir. 0x27 adresi bu ekran için en çok kullanılan adrestir.

Bu kod ile daha önceden ekranda yazan yazıları temizlemek için kullanılır.

Bu kod ile ekranın arka ışığını açıp kapatmak için kullanılır. Örneğin uzun süreli çalışacak projelerde belirli bir süreden sonra ekran ışığını kapatarak güç tasarrufu yapabilirsiniz. Cep telefonu ekranındaki uyku modu gibi düşünebiliriz.

Bu kod ile ekranın istediğimiz satır veya karakterinden başlamak üzere ekrana yazı yazmak için kullanılır.

LCD ekranı kapatmak için kullanılır.

Lcd ekranda imlecin gösterilmesini sağlar.

Ekrandaki yazıları sağa veya sola kaydırmak için kullanılır.Alıntıdır.
Şimdi ilk örneğimizi yapmaya başlayalım.

Bu kod ile lcd ekranda ilk satırda Robotik Kodlama, ikinci satırda ise Yusuf PALABIYIK yazısını göreceğiz. Bu uygulamayı başarı bir şekilde yapmış iseniz aşağıda kodu verilen uygulamayı yapmayı tavsiye ediyorum. 

Kayan Yazı Uygulaması

Bu uygulama da LCD ekranımızdaki yazılar soldan sağa doğru sürekli kayacak şekilde kodlanmıştır.

Önce Sağa Sonra Sola Kayan Yazı

Bu uygulamamızda yazılarımız önce kaybolup geri gelecek, sonra sağ doğru kayıp ekrandan çıkana kadar kayacak, sonra sola doğru kayacak. Ve arada ekranın ışığı kapanıp açılacak şekilde bir kod hazırladık.

PROJELER

• Mesafe Sensör Değerini LCD ekranda yazdır.
• Sıcaklık Değerini LCD ekranda yazdır

• 10 dan geriye doğru sayım yaptırıp, BİTTİ yazdırın.

• Otopark Yapımı (Mesafe sensörü, LDR ve LCD ekran, Servo Motor kullanılacak)
• Otopark Yapımı (Mesafe sensörü, LDR ve LCD ekran, Servo Motor kullanılacak, çift bariyer ile giren çıkan araç sayımı yapılacak)

Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler