nuxoe.com logo

6.Sınıf 2. Dönem 15. Hafta OYUN YAZIYORUM


Bu hafta Scratch eğitimlerimize devam edeceğiz. Scratch e başlayalı 7 hafta oldu. Geçen hafta Kendi Çizim Programımızı hazırlamıştık. Bu hafta ise Oyun Yazıyorum konusu içerisinde yer alan Yıldız Toplayan Çocuk Scratch Projesini yapacağız.Bu haftanın 2. Dönemin 15. Haftası olan OYUN YAZIYORUM Ünitesini işleyeceğiz. Geçen hafta 6.sınıf 2. Dönem 14. Hafta ÇİZİM YAPIYORUM konusunu işlemiştik eğer daha bu haftanın konusuna geçmediyseniz bir önceki haftanın konusunu inceleyebilirsiniz.
Bu haftanın kazanımlarını aşağıya ekliyorum, ders defterlerine aşağıdaki kazanımları yazabilirsiniz, eğer sınıf defterine sığmaz ise kazanım numaralarını yazabilirsiniz.

6.5.2.5. Doğrusal mantık yapısını içeren programlar oluşturur.
6.5.2.6. Doğrusal mantık yapısını içeren programları test ederek hatalarını ayıklar.
6.5.2.7. Karar yapısını içeren programlar oluşturur.
6.5.2.8. Karar yapısını içeren programları test ederek hatalarını ayıklar.
6.5.2.9. Çoklu karar yapıları içeren programlar oluşturur.
6.5.2.10. Çoklu karar yapısını içeren programları test ederek hatalarını ayıklar.
6.5.2.11. Döngü yapısını içeren programlar oluşturur.
6.5.2.12. Döngü yapısını içeren programları test ederek hatalarını ayıklar.
6.5.2.13. Bir algoritmayı uyarlamak için en uygun karar yapılarını seçer.
6.5.2.14. Farklı programlama yapılarını kullanarak karmaşık problemlere çözüm üretir.

Yapacağımız çalışmaları Scratch de yapacağımız için Scratch kendi internet sitesine üye olmanız lazım yada programını indirmeniz gerekmektedir. Bunun için  Scratch Kurulumu ve Kullanımı ile ilgili sayfayı ziyaret ederek, Scratchi bilgisayarınıza indirin veya internet sitesi üzerinden kullanın.
Eğer Bilgisayarınızda Scratch Programı yüklüyse yada internet üzerinden nasıl etkinliği yapacağınızı biliyorsanız o zaman hiç beklemeden etkinliğimizi yapmaya başlayabiliriz. İşte haftanın etkinliği;

7.1 YILDIZ TOPLAYAN ÇOCUK

Bu etkinlikte öğrenciler yukarıdan düşen objeleri toplamaya dayalı basit bir oyunu programlama adımlarını öğreneceğiz.Programlama adımlarını takip edip, hazırlayabilirsiniz ve geliştirmek istediğiniz yerleri kendine göre geliştirebilirsiniz. Şimdi bu uygulamayı biliyorsanız yapmaya başlayabilirsiniz, yada aşağıdaki pdf dosyasından yardım alarak hazırlayabilirsiniz.

Şimdi bu pdf dosyasına göre hazırlanmış oyunumuzun bitmiş halini aşağıda görebilirsiniz.

Eğer kodları hazırlamakta zorluk çekerseniz, aşağıdaki resme göre kodlarınızı hazırlayabilirsiniz.
Bu uygulamada kullanacağınız kuklaları kendinize göre değiştirebilirsiniz, Elma Toplama oyunu, muz yakalayan maymun vb..
7.2 AKVARYUM OYUNU
Ders kitabmızda bulunan bu yugulamayı yapmayı düşünmüyorum çünkü 2 hafta önce yaptığımız ÇİÇEK TOPLA oyununun aynısıdır. Sadece bu uygulama da büyük balık ve küçük balık olmak üzere 2 tane kuklamız olacak büyük balık küçük balığa değdiği an puan toplayacak. Ama uygulamamızın bitmiş halini görebilirsiniz.

7.3 TEKLİ AİRHOKEY
Bu uygulamada ise bir paddle yani bir çubuğu klavye tuşları hareket ettirip, topu düşürmemeye çalışacağız. Eğer topu düşürüp, kırmızı çizgiye değerse oyunumuz bitecek. Oyun bitince sahne değişecek ve oyun duracak, bunu yapabilmek için yeni kodlar öğrenmemiz gerekecek. Bunlar Durdur ve Haber Sal kodlarını göreceğiz.  Hadi şimdi bu uygulamanın bitmiş hali nasıl olacak görelim..


İşte yukarıdaki kodlara göre uygulamamanızı hazırlayabilirsiniz.
7.3.1 ÇİFT AİRHOKEY- GAME OVER
Bu uygulamada ise bir paddle yani bir çubuğu klavye tuşları hareket ettirip, topu düşürmemeye çalışacağız. Eğer topu düşürüp, kırmızı çizgiye değerse oyunumuz bitecek. Oyun bitince sahne değişecek ve oyun duracak, bunu yapabilmek için yeni kodlar öğrenmemiz gerekecek. Bunlar Durdur ve Haber Sal kodlarını göreceğiz. 
Bu uygulamada karşılıklı olarak Airhokey oyunu hazırlayacağız. Bu oyun çift kişilik olacağı için sol - sağ olmak üzere karşılıklı olması gerekiyor. Sol yeşil paddle için W-S tuşları, sağ mavi paddle için Yukarı - Aşağı tuşlarını kullanacağız. Oyun oynamaya başladıktan sonra herhangi bir oyuncu yandığı zaman ekran GAME OVER yazısı çıkacak ve oyun duracak. Şimdi bu dediklerimize göre hazırladığımız uygulamanın bitmiş halini görelim. 

Eğer hazır uygulamaya bakarak hazırlayamazsanız aşağıdaki resme bakarak kodlarınızı hazırlayabilirsiniz. 

7.3.2 ÇİFT AİRHOKEY- SKORLU

Bu uygulamada ise bir paddle yani bir çubuğu klavye tuşları hareket ettirip, topu düşürmemeye çalışacağız. Eğer topu düşürüp, kırmızı çizgiye değerse oyunumuz bitecek. Oyun bitince sahne değişecek ve oyun duracak, bunu yapabilmek için yeni kodlar öğrenmemiz gerekecek. Bunlar Durdur ve Haber Sal kodlarını göreceğiz. 
Bu oyun çift kişilik olacağı için sol - sağ olmak üzere karşılıklı olması gerekiyor. Sol yeşil paddle için W-Stuşları, sağ mavi paddle için Yukarı - Aşağı tuşlarını kullanacağız. 
Bu uygulama Airhokey uygulaması için yapılabilecek kapsamlı ve en güzel uygulama olacak. Çünkü bu uygulamada karşılıklı airhokey oyuncuları olacak. 2 oyuncununda Skorları/Puanları  olacak ve puanı 5 olan kazanacak. Ve puan 5 olduğu zaman Oyun Bitti diye ekrana yazı gelecek ve oyun duracak. Şimdi uygulamamızın bitmiş halini görelim.

Bitmiş haline bakarak uygulamanızı hazırlamanızı tavsiye ederim ama hazırlayamazsanız aşağıdaki resme bakarak kodlarınızı hazırlayabilirsiniz.

7.4 ARKADAYIM - KATMANLAR ARASI GEÇİŞ

Bu uygulamada sahnede duran birden fazla kuklanın önde veya arkada gmrünmesiyle ilgili bir uygulama yapacağız. Çünkü bazı durumlarda önde değilde arkada durması gereken kuklaları bu yöntemle arkaya gönderebiliriz. Şimdi uygulamanın bitmiş halini görelim.

Şimdi bu uygulamanın kodlarını görelim.Sahnemizde bir tane kuklamız olacak buna dikkat edelim.

Haftaya 6.sınıf 2. Dönem 16. Hafta SCRATCH PROJEM konusunda görüşmek üzere kendinize iyi bakın.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz. 

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler