nuxoe.com logo

Mblock ile Joystick Kullanımı ve Kukla Hareket-LABİRENT Oyunu-28

 Sunday, February 9, 2020 Sunday, February 9, 2020 5494 5494 Kez Okundu MBlock MBlock

Joystick özellikle uzaktan kumandalı projelerde tercih edilir. Arduino ile uzaktan kumandalı araba, Arduino ile dron vb birçok projede uzaktan kumanda kontrolleri için kullanılabilir. Joystick içerisinde x ve y ekseninde hareket ettirebildiğimiz 2 potansiyometre (VRx, VRy)bulunur. Bu yüzden analog girişlere takılması gerekmektedir ve bu sayede analog değerler okunur (0 ile 1023 arasında). Düz- serbest konumda 480 – 520 arasında değer okunur. Ayrıca üzerinde bir de buton bulunur. Bu sayede buton görevi de yapmaktadır. 5V- GND- VRx ( analog girişe) – VRy (analog girişe)- SW ( buton olarak kullanılacak dijital girişe) bağlanır. Bu bilgilere göre aşağıdaki devreyi hazırlayınız.

 

Yukarıdaki resme göre devremizi hazırladıktan sonra aşağıdaki kodu hazırlamaya çalışalım.

Bu koddaki amacımız seri port ekranında joystick in aldığı değerleri görebilmek ve bu kodları çalıştırdığımda boşta duran joystickte,
X ekseninde 458 değerini , sola doğru basınca 0 a yaklaştığını, sağ doğru sürüklediğimde 900 e yaklaştığını gördüm. 
Y ekseninde yani yukarı aşağı yaptığımda boş durumda 442, yukarı sürüklediğimde 0 a yaklaştığını, aşağı sürüklediğimde 900 e yaklaştığını gördüm.
 
Bu değerleri bir sonraki uygulamalar için kullanacağım. Örnek vermek A0 dan okuduğum ve sagsol değişkenindeki sayısı 458 den küçük olursa bunu yap gibi kodlar kullanacağım. Tabiki 458 sayısı kesin bir sayı olduğu için 458 değilde 350 sayısını kullanıp, hassaslığını azaltmam gerekecek. Bu uygulamanın ardından bir sonraki uygulamayı kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim.

Kuklayı Hareket Ettirme

Bu uygulamamızda joystick ile kuklayı hareket ettireceğiz. Devremiz bir önceki devremiz olacak ve hiç değiştirmeyeceğiz. Kodumuzda biraz değişiklik yapacağız. Bu kodda dikkat etmemiz gereken şey Mblockta bir kuklayı seçip, kuklaya kod yazmamız gerekecek. Ve en sonunda Aygıt Yazılımı Güncelle ile kodumuzu yüklememiz gerekecek. Şimdi aşağıdaki kodu hazırlayalım.

Bu kod ile artık kuklamızı joystick ile hareket ettirebilirsiniz. Bu kodları hazırlarken ben değişken kullanmayı tercih ettim, o yüzden kodlarda değişiklik yapabilirsiniz, kendinize göre tekrardan hazırlayabilirsiniz.

Joystick İle Labirent Oyunu

Bu uygulamamızda ise labirentteki örümceği joystick ile hareket ettirip, çıkışa götürmektir. Burada kullanacağımız labirent çizimini googledan hazır resim olarak indireceğiz. Aşağıdaki kodu aynen kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki labirent resmini indirip, dekor olarak  mblock dosyanıza ekleyebilirsiniz.

Saha sonra bir tane örümcek kuklası ekleyiniz.

Yukarıdaki gibi bir tasarımımız olacak ve en son kodlarınızı hazırlayın.

Yukarıdaki kodu aynen uygulayabilirsiniz. Burada ekstradan kuklamız Siyah renge değdiğinde bir ses çıkartıp, başlangıç konumuna gidiyor.


 
Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler