nuxoe.com logo

Mblock, Potansiyometre ile Led Parlaklığını Ayarlama -16

 Monday, December 30, 2019 Monday, December 30, 2019 3523 3523 Kez Okundu MBlock MBlock

Potansiyometre (Ayarlı Direnç) müzik cihazlarında ses azaltma-arttırma, evlede lambanın ışık şiddetini azaltma-arttırma amacıyla kullanılmaktadır, kısaca ayarlanabilir direnç denilmektedir. Potansiyometrenin 3 ayağı bulunmaktadır. Dış kenardaki ayaklar birine 5V, diğerine GND, ortadaki ayağa ise Analog Giriş pinine bağlanmaktadır. Potansiyometre ile yine okunan değerlerimiz 0-1023 arasındadır.  Bu devredeki amacımız potansiyometre ile lediminiz ışık şiddetini ayarlayacağız. Potansiyometreyi A0 girişine bağladık. Ledimiz ise 3 nolu PWM girişine bağladık.

Devremizi hazırladıktan sonra yukarıdaki kodu mblockta hazırlıyoruz. Dikkat ettiyseniz A0 pininden okunan değeri 4’e böldük. Bölme sebebimiz, A0 okunan değerlerin 0-1023 arasında olması. PWM pinlerinden dışarı gidecek sinyalin 0-255 arasında olması. Kısaca A0 okunan değerin PWM pinin değerinden 4 kat fazla olmasından dolayı 4’e böldük. İsterseniz A0 * 0,25 ile de işlem yapabilirsiniz.




 

Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler