nuxoe.com logo

Mblock ile LDR ile Led Yakma -12

 Sunday, December 22, 2019 Sunday, December 22, 2019 4046 4046 Kez Okundu MBlock MBlock

Bu devremizde karanlıkta yanan led uygulaması yapacağız. Bu devremizde ışık şiddetini ölçebilen bir devre elemanı olan LDR (fotosel) kullanacağız. LDR’nin görevi üzerine düşen ışık şiddetine göre direnç görevi yapıp akımı geçirmemesidir. Ortam karanlık oldukça direncini azaltıp akım geçmesine izin verecek. Işık şiddeti arttıkça direnç görevi artacak ve akım geçirmeyecektir. Bu gibi değişken değerler alabilen devre elemanları Arduino da Analog girişlere takılır. Analog girişlerine takılan devre elemanları Arduino ya 10 bitlik yani 0-1023 arasında sinyal gönderir. Bu gönderilen sinyal değerlerine göre işlem yapabiliriz. Bu örnekteki sinyal değeri 700 den küçükse ledin bağlı olduğu dijital girişten “YÜKSEK” değerini gönderiyoruz. LDR, 0’a ne kadar yakınsa direnç artar(karanlık), 1023 ne kadar yakınsa (aydınlık), direnç o kadar azdır ve akım geçer.  LDR’imizi Analog Giriş olan A0 ‘a taktık. LDR’ nin çalışma mantığına göre 10K bir direnç ile GND ye takılma zorunluluğu vardır. Buna PullDown denir. Akımın kararsız geçişini engeller.
Kodumuza gelirsek eğer, LDR takılı olduğu A0 girişinden okunan değerin 700 den küçük ise ledin takılı olduğu 5 nolu pini “YÜKSEK” yapıyoruz ve led yanıyor, büyük ise led yanmayacaktır.
Not: Kodda kullanılan 700 değerini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
 
 
Dikkat :  *Bu devreye geçmeden önce seri ekranda LDR okuma işlemi yapılabilir “

Kodumuza gelirsek eğer, LDR takılı olduğu A0 girişinden okunan değerin 700 den küçük ise ledin takılı olduğu 5 nolu pini “YÜKSEK” yapıyoruz ve led yanıyor, büyük ise led yanmayacaktır.

Yukarıdaki kodları Mblock ile Arduino karta yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemleri bilmiyorsanız Arduino Karta Kod Yüklenmesi konusuna göz atmanız gerekmektedir.
Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler