nuxoe.com logo

Mblock, Arduino UNO R3 SMD CH340 KLON -Ders 2

 Saturday, November 2, 2019 Saturday, November 2, 2019 3751 3751 Kez Okundu MBlock MBlock

Arduino UNO R3 SMD CH340


Arduino Uno en yaygın kullanılan Arduino kartıdır. Arduino UNO R3 SMD CH340 KLON ise bizim bu projelerde kullanacağımız karttır. Klon yani birebir kopyası olup, fiyat olarak daha hesaplı ve yaptığı iş bakımından hiçbir farkı yoktur. Orijinal Arduino Win7, Win8, Win10 sürümlerinde otomatik olarak sürücüsü yüklenir, ama Klon modellerde ekstradan içerisindeki işlemciden dolayı CH340 sürücüsünü (driverını) yüklememiz gerekmektedir. Onun haricinde herhangi bir fark yoktur.




Dijital & Analog Girişler

Arduino üzerinde  bazı pinlerin "Dijital" bazı pinlerin ise "Analog" olduğunu görürsünüz. Peki bunların farkı ne ?
Dijital Giriş / Çıkış Pinleri
Arduino üzerindeki dijital pinler giriş ve çıkış işlemleri için ayarlanarak kullanılırlar. Dijital pinlerin giriş ( input ) için kullanılması, belirtilen pinden beklenen bir değer olduğu ve okuma yapılacağı anlamına gelir.  Dijital pinlerin çıkış ( output ) için kullanılması, belirtilen pinden bir güç çıkışı olacağı ve bu pinden akım bekleyen bir devre elemanı olduğu anlamına gelir. Bazı dijital pinlerin önünde “~” işareti bulunmaktadır. Bu pinlerin PWM özelliğine sahip olduğunu göstermektedir. PWM pinleri çıkış pini olarak kullanılır. 8Bit lik çıkış sağlar bu da 2 üzeri 8= 256 olduğundan, 0-255 arasındaki değerlerde çıkış vermektedir. PWM pinlerinden çıkış verilirken 0-255 arasından çıkış verilerek 0v-5v arasındaki voltaj değerlerini elde edebiliriz.
Analog Girişler
Sadece YÜKSEK (5v) ve ALÇAK (0v) gibi tanımlayamayacağımız birçok şey vardır. Sıcaklık seviyeleri, mesafe sensörlerinin ölçümlerinde pasif ve aktif (YÜKSEK ve ALÇAK) arasında sürekli değişebilen değerler ölçülür. Bu ölçümleri ölçebilmek için Arduino da bir giriş voltajını 0 (0 volt) ile 1023 (5 volt) arasında değişebilen sayılara dönüştürebilen analog girişler bulunur. Arduino Uno da 6 adet analog pin bulunmaktadır. A0-A5 aralığında numaralandırılan analog pinlerimiz 10 bitlik hassasiyete sahiptir. Bu analog pinlerimizi analog sensörlerden gelen sinyalleri okumak veya sensörlerimize gerilim üretmek için kullanılabilirler. Analog girişler tüm bu gerçek değerleri ölçmekte çok iyidirler ve bu tarz değerleri Arduino'ya aktarmanızı sağlarlar. Ayrıca analog pinlerimizi dijital pinler gibi kontrol ederek dijital giriş çıkış işlemleri de gerçekleştirebiliriz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler