nuxoe.com logo

Mblock, Arduino Tanıtımı -Ders 1

 Friday, November 1, 2019 Friday, November 1, 2019 5798 5798 Kez Okundu MBlock MBlock

Programlama

Bilgisayarın ne yapması gerektiğinin adım adım, tek tek söyleme işine programlama denir. Bilgisayarlar bizim verdiğimiz komutlar doğrultusunda çalışan elektronik makinelerdir. İstediğimiz iş ve işlemleri yapabilmeleri için onları programlamamız gerekir. Programlarken, bilgisayara işleri nasıl yapacağını anlatırız.

Arduino

Arduino kolay bir şekilde çevresiyle etkileşime girebilen sistemler tasarlayabileceğiniz, hem acemi hem de ileri düzeydeki elektronik meraklılarına hitap eden, kolayca programlanabilen ve üzerine elektronik devre kurulabilen açık kaynaklı bir geliştirme kartıdır. Mikro denetleyici temelli programlanabilir bir kartıdır.
 
Not: Arduino’yu bir elektronik beyine benzetebiliriz. Bu beyini projelerimizde kullanabilmek için programlamamız gerekmektedir. Arduino’yu programlamak için bir programlama diline ihtiyacımız vardır. İşte bu kitapçığımızda mBlock programı yardımıyla Arduino’yu programlayacağız.

Neden Arduino?

  • Donanımı ve yazılımı açık kaynak kodlu olması,
  • Fiyat olarak ucuz olması, ayrıca klon modellerin daha da ucuz olması,
  • Analog ve dijital girişleri sayesinde analog ve dijital verileri işleyebiliriz
  • Sensörlerden gelen verileri kullanabiliriz.
  • Dış dünyaya çıktılar verebiliriz.(ses, ışık, hareket vs..)
  • Veri aktarımında usb bağlantısını kullanması, ayrıca Bluetooth ve Wifiyi desteklemesi,
  • Projelerde breadboardu kullanarak, kolay tasarım yapılabilmesi,

Neler Yapabiliriz !

  • Dokunmatik veya Şifreli Kapı Kiliti Açma
  • Dijital Metre
  • Robot Araba
  • Oyun Konsolu
  • Akıllı Ev Otomasyonu
  • Lazer ile Alarm Güvenlik Sistemi
  • Akvaryum Yemleme Makinesi
  • Çiçek Sulama Sistemi


Arduino Üzerindeki Girişler / Çıkışlar



Kartın üzerinde 14 tane dijital giriş / çıkış (6’sı PWM çıkışı), 6 tane analog girişe, bir 16 MHz kristal osilatöre, bir USB bağlantısına, bir güç girişine, bir ICSP başlığına ve bir reset düğmesine sahiptir.
 
1 numaralı bölüm reset bölümüdür ve Arduino UNO R3‘ün içindeki yazılımı yeniden başlatmamızı sağlar.
2 numaralı bölüm USB bölümüdür. USB port üzerinden Arduino UNO R3’e mBlock’ta hazırladığımız yazılımları yükler ve aynı zamanda güç beslemesi yapar.
3 numaralı bölüm ise bir pil veya batarya ile Arduino UNO R3’e enerji vermek istediğimizde kullanabiliriz.
4 numaralı bölüm Dijital Pin grubudur. İçerisinde bir adet GND (-) topraklama bulunduran bu pin grubunda bazı sensörlerin değerlerini okuyabilir, istediğimiz pine takılan devre elemanlarının enerjisini yönetebilir ve içerisinde barındırdığı PWM pinleri sayesinde dışarıya 8 bitlik yani 0-255 sayıları arasında değer verir. Bu sayede robot motoru gibi parçaların hızlarını yönetebiliriz. Ayrıca sensör değerlerini ekrana yazdırmak istediğimizde yine bu pin gruplarına başvururuz. Bu pinler 40ma kadar dayanabilmektedir. Tüm dijital giriş/ çıkış pinleri giriş ve çıkış olarak kullanılabilir.
TX, RX : Bu pinler Arduino’nun seri iletişim pinleridir. Ne kadar olsa USB ile iletişim kursakta bluetooht, wifi veya başka bir Arduino ile bağlantı durumunda bu pinler kullanılır. TX veri gönderen , Rx ise veri alan anlamındadır.
AREF : Analog referans pini analog ölçümlerimizin doğruluğunu artırmak için kullanılır.
5 numaralı bölüm Arduino UNO R3’ün Power yani güç grubudur. Üzerinde bulunan 5V ve 3.3V pinleri sayesinde Arduino UNO R3’te bulunan enerji, harici parçalara kesintisiz yollanabilir. GND pinleri ile harici parçaların topraklanması sağlanabilir.
Reset Pin: Adından da anlaşılacağı gibi Arduino içerisinde yüklü olan yazılımın resetlenip, baştan başlatılmasını sağlar. İstenirse bu pin ve toprak hattını birbirine bağlayarakta resetleme işlemi yapılabilir.


3.3 Volt Power Pin : Bu pin ile 3.3 Voltluk çıkış sağlayabiliriz. Projelerimizde 3.3 Volt ile çalışan devre elemanlarının besleme elektriğini bu pinden sağlayabiliriz. Çıkış akımı 50ma dir. Yüksek akım isteyen devre elemanlarının bağlanması sakıncalı olabilir.
5 Volt Pin : Bu pinden 5 Voltluk bir çıkış sağlanmaktır. Bu sayede devremizde 5 Volt ile çalışan devre elemanlarını bu pin ile besleyebiliriz. Çıkış 450ma dir.
GND Pin : Devrelerimizin tamamlanması için gerekli olan (-) uç diğer adıyla topraklama pinidir. Arduino üzerinden birden fazla GND pini bulunur, Üzerinden 200ma lik bir akım geçebilir.
Vin : Arduinomuzu harici olarak besleyebileceğimiz yerdir. Harici bağlanacak beslemede Vin pini (+), GND (-) olarak bağlanmaktadır. Arduinomuzun üzerinde regülatör yok ise buradan yapılan beslemede 6V geçmememiz gerekir. Regülatör var ise 9-12Volt arası gerilim verebiliriz.
6 numaralı bölüm Analog pin grubudur. Bu pin grupları ile çeşitli sensörlerin değerlerini okumak mümkündür. Arduino üzerinde 6 adet bulunur. Bazı sensörlerin değeri yalnızca analog pinler ile bazılarının değerleri de yalnızca dijital pin ile okunabilirken bazı sensörlerde ise her iki pin grubu ile de değerlerini okumak mümkündür. Analog pinlerde okunan değerler 10 bittir. Buda 2üzeri 10=1024 olarak ifade edilir. Bu hesaptan dolayı okunan değerler 0-1023 sayıları arasında değişkenlik gösterir. Eğer gerilim ölçülecekse 5/1024 şeklinde ölçülür. Analog çıkış veren tüm devre elemanları bu pinlere takılır. Bu pinler saniyede 10000 kez değer okuyabilir bu da 10khz olarak adlandırılır.   



Arduino Çeşitleri


Uygulamalar ile ilgili sorularınızı aşağıdaki Mesaj Kutusuna yazabilirsiniz.

 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler