nuxoe.com logo

Klavye Tuşları

 Wednesday, February 28, 2018 Wednesday, February 28, 2018 8445 8445 Kez Okundu 5.Sınıf BT ve Yazılım 5.Sınıf BT ve Yazılım

Bu konumuzda ortaokullarda 5. sınıf ve 6. sınıflarda zorunlu olan Bilişim Teknoloji ve Yazılım dersinde öğrencilere anlattığımız Klavye konusuna değineceğiz. Klavye bu yazımızda klavye çeşitleri olan Q ve F klavyesinde bahsetmiştik. Ayrıca Klavye  yazımızda F klavyenin öneminde bahsettik. F Klavyenin tarihçesi hakkında da bir kaç bilgi vermiştik.

F klavyenin hikayesi

Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler F klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmiştir. Türkçedeki harflerin kullanılma oranlan, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen F klavye, bu özellikleri bakımından Türkçeye çok uygundu. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13-542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9-669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmiştir. Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır.

Ülkemizde Bakanlıklar Arası Standardizasyon Komitesi 20 Ekim 1955 günü F klavyenin bu özelliğini resmen kabul etmiş, daha sonra Türk Standartları Enstitüsü ile Devlet Malzeme Ofisi de bu kararı benimsemiştir. Alıntıdır

bu konulardan sonra klavye de bulunan tuşların görevlerinden ve kısayol tuşlarından bahsedeceğiz. Bir arkadaşımızın hazırlamış olduğu ve EBA üzerinden yayınlanan kaynağı sizlerle paylaşıyorum..
 

ESC (Escape) : Verilen komutları iptal etmekte, bazen de programlardan çıkışta kullanılır.
TAB Tuşu (Sekme) : Yazıda imleci sağa doğru hızlı bir şekilde kaydırmaya yarar.
Caps Lock : (Büyük Harf Kitleme Tuşu) Sürekli büyük harf yazmakta kullanılır. Tuşa basıldığında “Caps Lock” ışığı yanar ve sürekli büyük yazar.
CTRL (Kontrol) Tuşu : Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır.
Shift Tuşu : Tek basına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Shift tuşunun farklı görevleri vardır. Yazıda Shift'e basılı tutarken bir harfe basarsak büyük harf yazar. Kelimenin yalnızca ilk harfini büyük yazacaksak Caps Lock yerine bu tuşu kullanmalıyız. Ayrıca birden çok karakter içeren tuşlarda üstteki karakterin yazılmasını sağlar.
Windows Tuşu : Başlat menüsünün açılmasını sağlar.
Alt : Açık pencerenin menüsünün etkinleştirilmesini sağlar. Klavyede olmayan bazı sembollerin çıkarılmasında da kullanılır. Back Space : İmlecin solundaki karakteri silmeye yarar. Space Bar (Boşluk Tuşu) : Yazıda iki kelime arasında boşluk bırakmaya yarar.
Alt Gr : Tek başına bir görevi yoktur, başka tuşlarla birlikte kullanılır. Birden çok karakter içeren tuşlarda üçüncü karakterin yazılmasını sağlar.
9 Tuşunun üzerindeki “ ( “ işareti “Shift” tuşu ile “ * “ işareti ise “Alt Gr” tuşu ile yazılır.
ENTER : Enter tuşunun farklı görevleri vardır. Yapılan işlemi onaylamaya yarar. Yazıda bir alt satıra geçmeye yarar. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri açar.
Delete : İmlecin sağındaki karakteri siler. Ayrıca seçili dosya ve klasörleri silmeye yarar.
İnsert : Bu tuşa basıldığında yazılan karakter imlecin sağındaki karakteri siler ve onu yerine geçer. Harf eklemek için kullanılır ve üzerine yaz tuşu olarak bilinir.
Home : İmleci bulunulan satırın basına götürür.
End : İmleci bulunulan satırın sonuna götürür.
Page Up : Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.
Page Down : Yazıda imleci bir ekran veya bir sayfa yukarı götürür.
Num Lock : Genellikle klavyelerin sağ tarafında bulunan sayıları yazmayı sağlar. Num Lock açık ve ışığı yanıyorsa sayı tuşları kullanılabilir.
Print Screen : Ekrandaki görüntüyü hafıza kaydeder.
KLAVYE KISA YOL TUŞLARI :
o “ CTRL ” + “ C “ : Kopyala
o “ CTRL ” + “ X “ : Kes
o “ CTRL “ + “ V “ : Yapıştır
o “ CTRL “ + “ Z “ : Geri Al
o “ CTRL “ + “ A “ : Tümünü Seç
o “ ALT “ + “ F4 “ : Etkin pencereyi kapat, etkin programdan çık veya bilgisayarı kapat menüsünü aç.
o “ ALT “ + “ TAB “ : Etkin pencereler arasında geçişi sağlar.
o “ Shift “ + “ Delete “ : Seçili öğeyi geri dönüşüme atmadan kalıcı olarak siler.
Harf Tuşları : Yazı yazmak için kullanılan tuşlardır. Yön Tuşları : Yazıda imlecin sağa, sola, aşağı ve yukarı hareket ettirilmesini veya seçili dosyalar arasında gezinmeyi sağlar.
FONKSİYON TUŞLARI F1 : Yardım penceresini açar
F2 : Dosya ve klasörlerin isimlerini değiştirmekte kullanılır.
F3 : Arama penceresini açar.
F4 : Adres çubuğu menüsünü açar.
F5 : Dosya veya klasörün içeriğini yeniler.
F11 : Pencereyi tam ekrana dönüştürür.
NOT: Klavye tuşlarına her program tarafından farklı görevler yüklenebilir.

 



 
Mesaj Kutusu MESAJ KUTUSU

Henüz Yorum Yapılmamış.

KATEGORİLER SİTEDE ARA
Sınav Tarihleri
Tinkercad Sınıfa Giriş
KATEGORİLER KATEGORİLER

Web Sitemizde 23 Kategori'de, Toplam 336 Yazı Bulunmaktadır.

En Çok OKunanlar En Çok Okunanlar
Son Yorumlananlar Son Yorumlananlar
Etiketler Etiketler